کاکوتي کوهي (آلاله) : Ziziphora cliniopodiodes lam از تيره Lamiaceae
خواص و کاربردها:
کاکوتي کوهي در گويش محلي کرمان (آلاله) گفته ميشود.
به عنوان ادويه در غذاها کاربرد وسيعي دارد. از برگهاي خشک شده و خرد شده کاکوتي به عنوان طعمدهنده در دوغ استفاده ميشود و برخي از دوغهاي بسته بندي شده در ايران اين ادويه را دارند. چوپانها و کوهنوردان برگ تازه کاکوتي را جمع آوري ميکنند و چاي آن را نوشيدني گوارايي ميدانند. طبع آن گرم است. مقوي معده، يک ساعت بعداز غذا دم کرده ميل شود. صفرابر، صبح وعصر به جاي چايي ميل شود. باد شکن، خلط آور، قاعده آور، مقوي قلب به صورت جوشانده ميل شود. براي درمان تب مالت بسيار مفيد است. باعث جذب غذا ميشود تاثير منفي برروي آهن غذا ندارد. کساني که بدن ضعيف دارند از حمام کاکوتي استفاده کنند.